As-salam
Tidak seperti Ramadhan sebelum ni dimana aku banyak m'update menu seharian ketika berbuka, tp pada tahun ni aku nak buat sdikit kelainan yang mana aku hanya akan m'update menu2 yang pertama kali aku dan Mr. Somi buat...hihihi...
PAJERIN NENAS
Sowi2, lupa nk snap pic pajerin nenas jerk...hihihi... 1st time aku buat pajerin atas permintaan Mr. Somi. Agk takut utk m'cuba tp ku gagahkan jua...hahaha!! Resepi aku amek dari blog Dari Dapur Madiha, thank u so much! walaupn ade 2-3 brg yang aku xdpt nk msukkn, tp ble aku mkn rase pajerin nenas kre ok la 2 kn? hahahaha!!!
CHAR KWAY TEOW
Yg ni Mr. Somi yang masak...aku xtau die bubuh ape, tp ase superb!! yeahh, dh xpyh nk bli2 or mkn2 kt luar lgik...order jerk kt die!! hahahaha...thank u Mr. Somi
IKAN PARI MASAK LEMAK CILI API
Menu ni aku masak b'buka puasa
semalam...Mr. Somi sms nk makan 'ikan laut' masak lemak cili api...fenin
aku duk pkir ikan laut ape? udhnye aku g psr aku nmpk ikan pari
jerk...hahaha!! bgtau kwn2 nk masak lemak, smua t'pinga2. Dorang ckp
xpnah mkn...aku pn cm ase2 penah mkn ke x, atau aku memandai2...xpela,
aku try jerk le...hihihi..
Resepi :
Ikan Pari
Bawang Merah, Putih
Cili Api
Kentang
Serai
Santan
Asam Keping
Cara Memasak :
1. Panggang/salai ikan Pari.
2. Tumbuk bawang merah, putih, Cili api dan serai (ketuk shj).
3. Masukkan sedikit air, masukkan
bahan2 yang telah ditumbuk & serai & masukkan kentang. Tunggu
sehingga mendidih. (Aku xtumis sbb nk kurangkn penggunaan minyak)
4. Masukkan ikan pari dan kemudian santan dan sediki asam keping
5. Letak sedikit air lagi utk lebih kuah. Perasakan.
Taraaaaaaa!!
Sekian.
^_^
2 Pe yang ull's rase...:
perghh!! memang menyelerakan.. patutlah tambah 2 pinggan.. kehkehkeh..
@azalea : hahahahaha!!!! upss!! ;)
Post a Comment